Hívja jósainkat most! 0903 903 906
A hívás díja: 1,92 Euro/perc (a díj a TVA-t tartalmazza)
 
 
 

Nagy Bandó András - Két sóhajtás nyomában

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne – véli Tamási Áron. Nagy Bandó András, a népszerű író, költő, humorista két évtizeddel ezelőtt vidéken találta meg azt a helyet, ahol valóban otthon érzi magát. Egy szeptemberi napsütéses délelőttön a festői szépségű baranyai községbe, Orfűre látogattunk hozzá, hogy megtudjuk, miért. Vendégségbe invitáljuk olvasóinkat Nagy Bandó Andráshoz.

 

Elég csak a madarakról, macskákról, kutyákról, és a különféle más állatokról, növényekről írott verseit olvasgatni, azokból is bizonyosságot nyerünk: Bandó erős szimbiózisban él a természettel.

„Soha nem volt idegen számomra a vidéki lét, mielőtt Budapestre költöztem, húsz évig voltam falusi. Deszken töltöttem a gyerekkoromat, 1969-től 1987-ig Szegeden éltünk, mindössze hét-nyolc év kötött a fővároshoz. Életem leg-rövidebb része volt, de a legtöbbet tett azért, hogy ismert legyek, és hogy a jelenlegi házunk megépülhessen. Elegem lett a szmogból, a bűnözésből – például a mi lakásunkba is betörtek, akkor újra kellett tervezni az életünket. Vágytam vissza a természetbe.

Nagy Bandó

1987-ben voltam negyvenéves, az életem derekán döntenem kellett. A buda-pesti lakásunk árából itt házat tudtunk építeni. Kétkezi munkám benne van, a padlástér hajópadlózása, a mennyezetborítások, a színes homlokzatvakolás, a kert tervezése és kialakítása.

Itt nyugodt az élet, hagyom, hogy sok minden beleférjen az időmbe. A pasz-szióból főzés vagy a kertészkedés is jó meditációs időtöltés.” 

Hagyd ott Budapestet! 

1985-től néhány évig Orfűn volt hétvégi házuk, Bandó tavasztól őszig Julival, a feleségével itt töltötte az év nagyobbik, jobbik hányadát. Egyszer az egyik barátja szólt, hogy telket osztanak a faluban, majd nekiszegezte a kérdést: miért nem hagyja ott Budapestet.

„Ez akkor még csupasz telek volt, még lejártak a szarvasok. Két sóhajtás hozott ide: tavaszi érkezésünkkor felsóhajtottam, hogy végre, újra itt! Októberben pedig a másik sóhaj: itt kell hagynunk az őszi színekben pompázó erdőt, amely fontos nekem, akár a hegyek, a tavak, a jó levegő. Rendszeresen úszom, horgászom, futok az erdőben, akkoriban még szörföztem is. A kertben olvasok, írom a verseimet.”

A Budapestről érkező újságíró a 200 kilométeres autóút megtétele után úgy érzi, itt már szinte csak a madár jár. Hogy ide valóban nem ér el a világ zaja. Gyönyörű, él, lüktet a kert, benne minden fának, bokornak, virágnak története van, mindegyikhez kötődik egy-egy emlék. (Akárcsak a tornácon, a Bandó által készített fafaragásokhoz.) Például a lombhullató vörösfenyő, korcs volt, majdnem vízszintesen eldőlve nőtt, a föld fölött elhajolva. És lám, a fa égbe törő élőlény: viharban, szélben, hóban is egyenesen akar állni, kiegyenesedett! Ha a fenyőt látja, mindig arra gondol, akár a testi fogyatékos, a fa is képes megmutatni, többre hivatott. Ez a vörösfenyő tanítása.

Egyetlen nap kevés arra, hogy a messziről jött vendég mindennel megismer-kedjen, és oszoljanak a tévhitei. Mert ha nem is ér ide a világ zaja, a világ beköszön, beárad, ha a házigazda mégis úgy akarja. Néha könyörtelenül betüremkedik.

„Működik az internet, ami összeköt a ’világgal’. Orfűn minden együtt, egy helyen van, kevés időt veszítek, ha ügyeimet intézem. 800 métert teszek meg, ha a boltba, a postára, az orvoshoz és a gyógyszertárba kell mennem. Amíg Emma, a gyógyszerész összekészíti a piruláimat, átugrom a postára, vagy bemegyek a boltba.

Az interneten valóban kinyílik a világ, még elutaznom sem kell sehová. Vir-tuálisan bárhová eljuthatok, és még azt sem kockáztatom, hogy valahol éppen zűrök vannak. A boldogságunk nem azon múlik, hogy hová jutunk el, vagy éppen hová nem, hanem azon, hogy ott, ahol vagyunk, jól érezzük-e magunkat. Itt nap, mint nap madárcsicsergésre ébredek, az én egzotikumom itt van helyben. Tegnap fotóztam egy jókora sáskát, előtte meg a mályvabokor virágain röpdöső szendert. Mostanában felhőket is szívesen fényképezek.

Ki hiszi el: az Adriára sem kívánkozom, ott csak lötyögök a hullámokon, itt kilométereket úszom, tükörvízen. Ha kimegyek Orfűről, máris honvágyam van. Úgy vagyok ezzel, mint Seress Rezső: ha átment Pestről Budára, már a hídon honvágya volt.” 

Aktív meditáció 

Bandó az aktív meditáció híve. A régi kínaiak tanítását idézi: naponta két órát rajzolgass, ami azt jelenti, olyasmit tégy, ami nem pénzről szól, csak az örömszerzésről.

„Azt szoktam mondani: este írd be a naptáradba: ’Holnap, adott időben talál-kozom velem!’ Ezt igyekszem magamévá tenni, tényleg hagyok időt magamra.

A hegyvidék más, mint a síkvidék. Több szögből látom a tájat, a házakat. Gyakran nézek le a dombtetőről Abaligetre, amely festőien simul bele a völgybe! Háton úszom a Pécsi tóban, az eget bámulva, legtöbbször a tündöklő ’semmit’. Azonban a ’semmibe’ néha beleröpül egy kócsag, egy bogárgyűjtő fecskecsapat. Minap két varjú repült, szinte egymást érintve. Meglepett, amikor két varjú kergetett rikácsolva egy egerészölyvet. Akár egy világháborús repülős csata.

Nagy Bandó András

A minap úszás közben azon gondolkodtam, mi a boldogság. A válasz egyet-len szóban benne van: halálfélelem. Amikor tudomásul veszed, hogy mennyi szépség, jóság van körülötted. Amikor rájössz, hogy mindennek, akár a legapróbb dolognak is lehet örülni. Például annak, hogy testedet perzseli a nap, hogy úszás közben apró hullámok, akár egy kiskutya, lefetyelnek a füledben. Melléd úszik a kacsamama a kicsinyeivel, vagy a hattyúszülők a hat kis szürke pelyhesükkel. Szóval jó itt lenni. Otthon meg a fűszálakon futkosó hangyákat lestem meg, ebből a mikró élményből írtam meg A hangya banda nagy kalandja című verses mesémet. Ebben a közegben hamar rájövünk, mit és mennyit veszítünk. Már tudom, rengeteg vesztenivalóm van: egy teljes, boldog élet.”

Bejárjuk a kertet, amelyben nincs kedvenc helye a házigazdának. Mint mondja, ez a csönd gondolatébresztő és -érlelő. A nyugágyon szeret olvasni, mellette asztalka, mindig jegyzetel. A hintaágyban Hanna unokájával ülnek a leggyakrabban, beszélgetnek; a nagypapa szívesen mesél az immár nyolcéves unokájának. Néha kint terítenek meg a verandán, a lócás asztalon. Ugyanitt rajzolnak, festenek, gyurmáznak, vagy éppen a bélyeggyűjteményt rendezgetik Hannával.

A kert felső részében kovászos uborka díszlik két ötliteres üvegben. Érlelőd-nek az őszeleji ajándék-napsütésben. Eredeti ízüket azzal éri el Bandó, hogy naponta egyszer-kétszer megforgatja, fejre állítva fölrázza az üvegeket, így a só megkavarodik bennük, egyenletesen éri az összes uborkát. Világbajnok kovi ubi, mondja a „mesteredző”. 

„Filléres emlékek” 

Megismerkedünk a kúria jellegű, mély sárga, fehér ablakkeretes, tornácos épülettel. Bandó dicséri az ámbitust, azt mondja, az a paraszt légkondi: az oszlopsor és a boltívek nem díszként készültek, bár díszesek is. Leárnyékolják a főfalat, e nélkül a nap melegét radiátorként továbbítanák a szobákba. Ősztől, mikor a Nap mélyen jár, bekukkant a boltívek alatt, melengetve a lehűlt falakat.

Bent hatalmas rend és tisztaság, mindennek helye van. A könyvekkel zsúfolt dolgozószoba Bandó „főhadiszállása”. A polcokon jól megfér egymás mellett a Buddha és Jézus, köröttük ezerszám írók, költők kötetei, a dedikáltakat kikukucskáló cetlik jelzik. A falakon bekeretezett családi fotók, kitűzött fontos feljegyzések. Bandó mutatja a különféle „filléres emlékeit”.

Nagy Bandó riport

„Gyönyörű kavicsaim is vannak. Ezt például Szegeden, az Úttörő téren lévő sóderrakásban találtam. Amikor Szegeden árvíz volt, a kilakoltatás előtt fel-szólítottak bennünket, hogy csak a legszükségesebbeket pakoljuk össze. Ösz-szeszedtem a faragásaimat és a kavicsaimat.

Ikaroszt egyetlen faágból faragtam, csak a szárnyát raktam rá külön. A fa, a kő fegyelemre tanít. Amit egyszer már levésőztél róla, nem rakható vissza. Faágplasztikáimat észrevettem, fölfedeztem, szobrocskákká csiszoltam. Gyakran fejre állítva látom az erdőt. Keresem a fura ágakat.”

Faágplasztikák mindenütt, egyebek között például a félkarú táncos, meg szá-mos megálmodott madár. A nappaliban saját kezűleg épített, kandallóként működő búbos kemence, nagyapja, a kemence falazásához is értő ezermester apóka emlékezetére készült. Tervezése közben álmodta meg a tűz útját. Hi-bátlanul működik, gesztenye is sült már benne.

A nappali falán Szkok Iván „homorú” műve, a Kalotaszegi madonna. Bármerre lépünk, arca elfordul, szemével követi a tekintetünket. Az emeletre vezető lépcsőn régi pálinkás üvegek, kerámiák (nem lep meg: mindegyiknek saját története van), Bandó lelkesen magyaráz, mutatja a kormozással készült mohácsi fekete korsót.

A kamrában a múlt egy-egy darabja. Egyebek között az általa átfestett téka, egy tulipános szék, eredeti tésztaszűrő, mángorlók, maga korongozta miska-kancsók, hímzett falvédők, tréfás szövegekkel, maga festette cseréptányérok. Hamvas Bélát citálja Bandó: „A hagyomány fontosabb, mint a vallás.” 

A rozsdafarkúnak is ideális 

A kérdésre, hogy hiányzik-e neki Budapest, a nagyvárosi forgatag, őszintén feleli:

„Időnként hiányzik Budapest. Régebben elhatároztam, hogy színházba Buda-pestre fogok járni, végül maradt az alig húsz kilométerre lévő Pécs. Iroda-lommal pótolom a veszteséget.

Amikor Budapesten éltünk, vizslánkkal, Csokival jártam futni az erdőbe. Gyakran futottam a Hármashatár-hegyen és a Hűvösvölgyben. De az más volt, oda el kellett mennem, itt pedig benne élek, a természet része vagyok. A kertből az egész csillagos égboltot láthatom. Gyönyörködhetek a napkeltében, a napnyugtában, míg a városi ember annyit észlel, hogy világos lett, és a sötétedésből veszi észre, hogy beesteledett.

Egyszer Sári Lacival és Molnár Danival a Rádió stúdiójában beszélgettünk a Távol-kelet szellemiségéről. Lejjebb húzták a fényt, amitől a hangunk is hal-kabb lett. A vidéki lét is ehhez hasonlítható. Ma már zavar, ha valaki hango-sabban szól hozzám. Ha csöndben vagyok, jönnek a kertbe a feketerigók, az öntözött fűben sok kukacot találnak. A fenyő körül, vagy éppen a nyugágyam közelében szökkengetnek. Esténként két-három rozsdafarkú alszik a tornácunk oszlopfőin. A madármama évente kétszer költ a tornác mennyezete alatti elhagyott fecskefészekben. Rosszul építette meg a kezdő fecskepár, kipotyogtak belőle a fiókáik, így a rozsdafarkúak fészkévé lett.”

Beszélünk még munkáról, versekről, könyvekről, e téren szinte kiapadhatatlan Bandó „kincsestára”. A közelmúltban jelent meg humorista életműve összefoglalása, az Egyedül állok című kötet, a Nagyon fájl című kötetben a felnőtteknek szóló verseit gyűjtötte egybe. A Százszorszép pedig minden eddigi kötete legjobb verseit tartalmazza, és mellettük húsz új verset is; maga által készített, színezhető rajzokkal. Két hónap alatt szülte meg A Varázspadlás lakói című verses meséjét, melyet CD-re is fölmondott. Lapunkkal egy időben mutatja be az ugyancsak CD-melléklettel kiadott verses meséjét, A hangya banda nagy kalandját. Alkotóként nyughatatlanul nyüzsög, mint egy interaktív kisgyerek.

„Mostanában visszavettem a tempóból, ritkábban lépek fel. Nyugdíjaztam magam azért, hogy nyugodtabban dolgozhassak – mondja tréfásan. – Életem utolsó szakaszában pedig megfestem, amiket megálmodtam.”

Tipikusan az a fajta nyugdíjas, aki soha nem ér rá. Ugyanis „nem hagyják békén” a vidéki nyugalomban folyamatosan születő ötletei.

Elismerései: Karinthy Frigyes emlékgyűrű (1988), Szalmaszál a hajléktalanokért (1996), Hajléktalan emberért díj (2006), Aranybölcsős díj a nagycsaládosok Egyesületétől (2011).

Könyvei: Úton-útfélen (1986, 2007); Könyv azoknak, akik utálnak olvasni (2001, 2007); András könyve – Fordított teremtés (2002); András II. könyve – Kútásó (2003); Ízes beszéd (2003); 333 haIQ (2005); Sosemvolt Toscana (2006); Nagy Bandó világa (2007); Furcsa pár-beszéd (Sándor Györggyel, 2007); Orfűi medvehagyma kincseskönyv (2007), Kabaré-sikerlista (2007), Kalandárium 2005, Kalandárium 2006, Kalandárium 2007 (2008); Gondolatélesztő – Füveskönyv (2010); ÖT HÉT ÖT haiku (2010); András könyve I-II. (javított kiadás, 2010); Isten bikiniben (2010); Vár rád Toscana (2011)

Verseskötetei és mesekönyvei gyerekeknek: Családi szókincstár (2000); Madarak tolláról (2004); Fából vasparipát (2005); Gyöngykaláris (2006); Szappanbuborék (2007); A táltossá lett kiscsikó (2007); Kicsinyek könyve (2007); Keresztnévsor (2008); Szivárványhíd (2008); A Kiskalácsai királyság (2008); Ringató (2008); Ami a bögyünkben van (2009); Nagyapám, nagyanyám és a vakond (2009); A világjáró kiscsikó (2010); Egyik kutya, másik is (2010); Hetvenhét macskajaj (2010); Bandó mondókák (2010) Lexi már olvas (tankönyv, Csabay Katalinnal 2010) Kicsi versek kicsinyeknek (2011); Egyedül állok (2012); Százszorszép (2012); Nagyon fájl (2012) A Varázspadlás lakói (2012); A hangya banda nagy kalandja (2012)

CD: Tölgyből van a fakutya (a Kalákával, 2008). CD-k a verseiből: Madarak tolláról (Szélkiáltó, 2004); Madarak tolláról (Énekmondó, 2005), Fából vasparipát (Palinta, 2005); Hívd a nagymamát! (Halász Jutka, 2008); Tündér és tekergő (Holló, 2008); Gyümölcskenyér (Hangoló, 2010); Magyarország mennyország (Republic, 2008); Bio (Alma, 2010); Szappanbuborék (Palinta, 2011).

Megjelent a Boldogság Magazinban.
 
Legolvasottabb cikkeink
Mit tartogat számodra a közeljövő? – Tarot jóslás

Mit tartogat számodra a közeljövő? – Tarot jóslás

Íme, legújabb ingyenes Tarot jóslásunk. Koncentrálj a 4 kártyalapra, és válaszd ki azt, amelyik leginkább megszólít.

Bővebben »

 
 
 
 
 

További cikkeink

Milyen életmantra való neked a horoszkópod szerint?

Milyen életmantra való neked a horoszkópod szerint?

Mindannyian mások vagyunk, és az életünk is nagyban eltérő, viszont csillagjegyenként hasonló gyengeségekkel néznek szembe az emberek. Fontos, hogy ismerjük a határainkat, viszont nem szabad feladni egy-egy nehézség folyamán! Ha a csillagok segítségét kérjük, könnyebben túl tudunk lendülni a problémákon. Ennek egyik módja a mantrák gyakori ismétlése.

Bővebben »

Így próbálsz menekülni a valóság elől a horoszkópod szerint

Így próbálsz menekülni a valóság elől a horoszkópod szerint

Hogyan menekülsz el a valóság elől? Milyen mechanizmust követsz, ha a dolgok nem úgy működnek, ahogy szeretnéd? Az élet néha sok lehet és ilyenkor úgy érezzük, hogy legszívesebben elmenekülnénk a valóság elől, legalább egy időre. Mindannyiunknak megvan a saját módszere arra, hogy hogyan birkózunk meg a körülményekkel.

Bővebben »

 
Ez az a szín, ami fokozza a csillagjegyed energiáját, és pozitív hatást gyakorol rád!

Ez az a szín, ami fokozza a csillagjegyed energiáját, és pozitív hatást gyakorol rád!

Minden csillagjegynek van egy színe, ami fokozza az energiáját, és tökéletesen illik az adott jegyre jellemző tulajdonságokhoz. Mindegyiknek meg van a maga színezete, és a megfelelő az összes energiát működésbe hozva okoz szerencsét neki. Nézd meg, mely szín az, amely a te jegyed energiáira van leginkább hatással.

Bővebben »

 
Tudd meg, hogyan hat személyes életedre a csillagjegyedet uraló bolygó!

Tudd meg, hogyan hat személyes életedre a csillagjegyedet uraló bolygó!

Az csillagjegyedet uraló bolygó megismerése segít abban, hogy közelebb kerülj önmagadhoz. Az állatöv minden jegye rendelkezik egy-egy uralkodóó bolygóval, ennek köszönhetjük az alapvető tulajdonságainkat és alapvető természetünket. Tudd meg, melyik bolygó uralja a csillagjegyedet és az milyen hatással van az életedre!

Bővebben »

 
Hogyan dobhatod fel a hangulatodat a csillagjegyed szerint?

Hogyan dobhatod fel a hangulatodat a csillagjegyed szerint?

Gondolkodtál már azon, hogy a csillagjegyedhez köthetően mi tesz boldoggá? Bizony, az egyes jegyekhez tartozó tulajdonságok extra fegyverként szolgálhatnak, különösen akkor, ha az asztrális jóslataid nem túl jók.

Bővebben »

 
 
 
 

Hívja megbízható jósainkat most!

Christian Panthera Tisztánlátó Jós

Christian Panthera

Lélekelemző, jós. Látja a célszemély környezetét, a körülötte lévő embereket.Bővebben

ElérhetőHívjon most!

0903 903 906 - Mellék: 303

0903 903 906 - 1,92 Euro/perc (a díj a TVA-t tartalmazza)

Abrilla Szókimondó Jós

Abrilla

Cigánykártyával dolgozik és a tisztánlátás képességét is alkalmazza. Képességeit családi örökségként hozta magával.Bővebben

ElérhetőHívjon most!

0903 903 906 - Mellék: 410

0903 903 906 - 1,92 Euro/perc (a díj a TVA-t tartalmazza)

Erika Együttérző Jós

Erika

Spirituális tanácsadó. Megérzéseivel segíti a hozzá fordulókat.Bővebben

ElérhetőHívjon most!

0903 903 906 - Mellék: 300

0903 903 906 - 1,92 Euro/perc (a díj a TVA-t tartalmazza)

Leila Médium Jós

Leila

Kártyával és ingával segítek a hozzám fordulóknak. A szerelmi problémák szakértője vagyok. Párkapcsolati trénerként é...Bővebben

FoglaltKérem keressen később!

0903 903 906 - Mellék: 301

0903 903 906 - 1,92 Euro/perc (a díj a TVA-t tartalmazza)